Kawa, herbata, kakao i inne

Żadna kuchnia świata nie mogłaby istnieć bez napojów – zarówno tych zimnych, jak i podawanych na ciepło. Z tych, które serwujemy w wysokich temperaturach, najpopularniejsze są herbata oraz kawa, a także w mniejszym stopniu, kakao, yerba mate oraz różnego typu napary owocowe i ziołowe. Najwięcej jednak powiedzieć można na temat dwóch pierwszych – ich spożywanie w trakcie wieków obrosło wieloma obrzędami oraz ceremoniałami, które w niektórych częściach świata praktykowane są do dziś – na pewno najpopularniejszą i najbardziej wartą uwagi jest japońska ceremonia picia herbaty, która na stałe kojarzona jest z tym krajem oraz napojem. Przyjęło się także, że napojów takich, jak herbata czy kawa nie powinno się podawać w szklankach, w zamian nich wybierając takie naczynia, jak ceramiczne kubki, czarki oraz filiżanki – w dobrym guście jest także podawać te napoje w dzbankach, z których goście mogą samemu, wedle własnego uznania nalać sobie napoju do swojej filiżanki. Napoje te podaje się także z wieloma dodatkami, takimi jak cytryna czy soki w przypadku herbaty i mleko, kiedy chodzi o kawę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
© Wszelkie prawa zastrzeżone