Łatwość jedzenia nas pociąga

Nie mamy często czasu, aby zjeść w gronie rodziny posiłek przyrządzony od podstaw. Można nad tym ubolewać lub nie, ale łatwość jedzenia po prostu nas pociąga. Posiłek szybko to zresztą, też posiłek tani, a faktem jest, że jako Polacy nie za bardzo lubimy wydawać pieniędzy na jedzenie. Mówią o tym liczne statystyki tego rynku. W hipermarketach zaopatrujemy się zazwyczaj w najtańsze produkty, dlatego zresztą nie dziwi taka popularność dyskontów typu Biedronka czy Lidl. Ich twórcy wyszli z założenia, że nasze społeczeństwo przechodzi przez pewne etapy ewolucji kulturowej i na razie na jedzenie nie chcemy wydawać więcej niż jest to potrzebne. Po prostu większość Polaków wyznaje zasadę, że lepiej mniej zjeść, ale kupić sobie np. fajny ciuch lub inną komercyjną rzecz. Jedzenie nie jest dla nas, aż tak ważne, chociaż polskie tradycje stołu są znane na całym świecie jako jedne z najlepszych, chociaż w sumie daleko nam jeszcze do takich państw jak Franca czy Włochy, gdzie wyjście z rodziną do restauracji traktowane jest nierzadko jaka wykwintna tradycja, której złamanie jest najwyższą obrazą. Podsumowując łatwość przyrządzenia potrawy oraz jej cena to czynniki kluczowe, na które zwracamy uwagę przy zakupach tego typu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
© Wszelkie prawa zastrzeżone