Różnice między kucharzami

Dla wielu kucharzy pracujących w dzisiejszych restauracjach przygoda z kulinariami zaczynała się w domu od eksperymentowania na najróżniejszej formie dań. Jeśli ze strony rodziny takie gotowanie spotkało się z uznaniem, młody człowiek przeważnie postanawiał kontynuować swoje dotychczasowe hobby pod okiem ekspertów w licznych szkołach. Ale szkoły gastronomiczne dające niskie wykształcenie przeważnie nie cieszyły się na tyle dużym prestiżem, aby zapewnić swoim wychowanką prawdziwą pracę. W istocie więc większość uczniów szkół gastronomicznych chociaż miała otwarte drogi do kuchni, to przeważnie w sieciowych restauracjach lub zwykłych prywatnych restauracjach miejskich, gdzie codziennie jakaś grupa odbiorców wpada coś szybko i dość tanio przekąsić. W miejscach tych jednak menu nie podlega nigdy dyskusji z właścicielami i musi być wykonywane zgodnie z narzuconymi procedurami. W takiej sytuacji kucharz z ambicjami całkiem naturalnie zaczyna czuć się bardziej jak pracownik fabryki niż posiadający własną inwencję kulinarną mistrz smaków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
© Wszelkie prawa zastrzeżone