Tiramisu

Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych na świecie deserów. Wywodzi się on jak wiele genialnych potraw – z Włoch. Ma on postać ciasta składającego się z biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso oraz Amaretto. Na bazę tą nakłada się warstwę kremu, który jest sporządzony z sera mascarpone, jajek, śmietany oraz cukru. Całość jest posypana gorzką czekoladą, co ujawnia dodatkowe walory smakowe, ale również estetyczne. Deser ten podaje się schłodzony tak, aby krem znajdujący się na biszkoptach miał zbitą konsystencję. Najczęściej tiramisu serwowane jest do kawy espresso . We Włoszech natomiast istnieje zwyczaj spożywania tiramisu na drugie śniadanie, zwykle w upalne dni. Powyżej podany przepis jest najbardziej klasycznym, jednak na świecie istnieje kilkaset różnych sposobów przyrządzania tego pysznego deseru. W samej tylko ojczyźnie tiramisu istnieje kilkadziesiąt receptur, które pochodzą z różnych części kraju. Co ciekawe, ciasto zdobyło dużą popularność dopiero w czasach II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze otrzymywali go w paczkach z domów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone